Varför behöver Sverige fler konsultfirmor inom infrastrukturbranschen?

Frågar ni mig så är svaret självklart och mångfacetterat men kanske ska man istället formulera frågan: var finns de riktigt bra konsultföretagen bland de större konsultfirmorna i Sverige idag? I mina ögon är de svåra att identifiera. Givetvis finns det delar inom bolagen som fungerar bra eller riktigt bra, vissa projekt genomförs riktigt bra, en del tekniska lösningar är odiskutabelt smarta och så vidare. Men finns det något konsultföretag av dignitet som är genomgående vassa, har solida verksamhetssystem, affärsmodeller som bygger på verksamhetens art, har en genomgående god kamratskap etcetera? Nej säger jag. Jag tror inte heller att branschen är sådan att det är möjligt att nå hela vägen som till exempel Google, Ikea, BMW, Spotify eller Apple för att ta några exempel som de stora konsultföretagen gärna vill jämföra sig med när de marknadsför sig mot studenter. För när de väl är anställda är jag övertygad om att de flesta ser igenom marknadsföringens budskap.

Det finns en enormt stor utvecklingspotential som bara väntar på att tas i anspråk av företag. Då pratar jag inte om det snart uttjatade BIM-begreppet. Visst finns det mycket stora och oanade möjligheter med BIM men jag syftar snarare på effektivitet, professionalitet och moral i projektgenomförandet. I decennier har de svenska konsultföretagen i vår bransch klarat sig undan med försenade, halvklara eller icke granskade leveranser och slutkostnadsprognoser som fungerar som Lucky Lukes skugga...de rör sig snabbare än konsulten. Det är i dessa avseenden potentialen att skilja sig gentemot sina branschkollegor finns.

Delar du vår uppfattning att branschen besitter denna stora utvecklingspotential så vill jag med erfarenhet av ett par stora bolag härmed meddela: hoppas inte för mycket på de stora bolagens förmåga att ta till vara på den potentialen. Några bolag kanske rent av skulle vilja göra det, men strukturen, affärsmodellen och företagskulturen kommer att förhindra det. En hel del av deras anställda och chefer är inte heller mogna att tänka nytt. Istället hoppas jag att du vänder dig till oss och tänker ”hur kan jag medverka till att VR Infrapro AB utvecklar branschen?” Vi lovar att vi ska lyssna på dig.

/Henrik Öhrnell, VD

Jobbar du redan på Infrapro?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@vrinfrapro.se
  • Curt Johansson-Holmertz
  • Jonas Fransson
  • Linnea Magnell
  • Lotta Axelsson
  • Maria Mellberg
  • Vappu Bergius
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor